Aultbea Community Centre

Aultbea Community Centre is inspired by the forms of the traditional Scottish Blackhouse, and Aultbea’s Nissen Hut. The internal space forming the main hall is enclosed by ancillary accommodation which read as habitable walls. The main hall itself responds to the community's aspiration for a vaulted ceiling that is top lit, to give a light and airy atmosphere whilst maintaining a sense of protection and enclosure.

Framed views to the distant Torridon mountains have been captured in the main café area. This acts as a social hub connecting the community to the activities that will take place within the hall, providing a tranquil well lit space for reflection.

The elegant form of the vaulted roof is carried through to the plan, using the building's fabric to create a dynamic entrance sequence, siphoning people into the building and allowing the internal spaces to unravel and reveal themselves to the visitor. The gable end of the barrel roof is glazed to flood the entrance with light.

Client: Aultbea Regeneration Company

Location: Aultbea

Value: £1.65m

Status: Planning Approved

Year: 2015