Units 8-11, The Centre

This 67,000sqft extension to Phase 1 of the Centre is to provide substantial accommodation for a national retailer ‘anchor tenant’.

The plan takes the form of a simple rectangle which extruded over three levels becomes a clean, unpretentious ‘box’. Timber veneer and metal panels are used to streamline the form and give the impression of a ‘box within a box’. The box is lit at night with warm hued LED floodlighting complementing the timber effect.

The construction process overcame the logistical challenges of working within a live shopping centre environment and building over an operational service road. Sustainability informed the project from the outset with a BREEAM target rating of ‘Very Good’.

Client: Land Securities

Location: Livingston

Value: £5m

Status: Complete

Year: 2011