Select Page

Healthy Living Centre

Client

Local Authority and Centre Asset Manager

Location

Southeast England

Value

£9m

Status

Pre-planning

This Healthy Living Centre will be a ‘one stop shop’ to provide medical and health services, and community facilities, in a highly accessible existing building. The proposal repurposes the first floor of the town’s struggling shopping centre to create a catalyst for wellbeing and new civic uses to reconnect the community with the town centre.

On arriving to the first floor via existing vertical circulation, the Healthy Living Centre accommodation is arranged in a cruciform layout. An internal ‘streetscape’ leads visitors through the centre to two bright courtyards which serve the GP and Community Services areas to each side. This active street has various different zones where people can sit together, work, eat and play. The finishes emulate hard wearing natural materials while street furniture and ‘parklets’ support a range of activities for all ages.

The welcoming waiting ‘courtyards’ will feature natural or artificial roof lights and plenty of greenery. A variety of seating settings will accommodate the differing needs of visitors. These recognisable spaces will serve as passive wayfinding devices as visitors move through the series of spaces.