Select Page

The Gyle Centre – Expansion

Client

Ellandi / Cerberus

Location

Edinburgh

Value

£20m

Status

Planning Submitted

Built in the early 1990’s the Gyle Shopping Centre continues to attract a high footfall from the surrounding business use and (expanding) neighbouring residential. The recent addition of the tram stop, supporting already excellent public transport links, and plentiful on-site parking positions the Gyle as a prominent and easily accessible shopping destination in West Edinburgh. However, in the changing and developing trends of current Retail and Leisure environments, the Centre will benefit from diversity in use.

Our proposal is to turn this insular centre outwards and form a new ‘pedestrian focussed’ frontage to the Centre, anchored by major Leisure Uses (including Cinema), High St. Retail Tenants and F&B offers. By also relocating the existing bus and taxi transport hubs, this will create a new and much-improved arrival experience for the user.

The architecture is arranged in a symmetrical composition, consistent with the formality of the layout of the existing centre. The new retail and leisure units have significant active frontages and entrances direct from the car park, presenting new outward-looking elevations in place of the existing extensive blank walls that shield the existing service yards. A proposed ‘colonnade’ is extended across this new outward facing façade, creating an enclosure to the new central civic space and is of sufficient scale to rise above the landscaping – a visible new presence for the centre.

Click This Button!